home > producenten > verwaarden GVO’s > kennisbank
Kennisbank GVO’s
Voor veel energieleveranciers is de administratie van de GvO’s echter teveel rompslomp en gaan uw GvO’s gewoon op de grote hoop en leveren ze u persoonlijk dus niets op. Als u niet aangemeld bent bij CertiQ gebeurt er niets met uw GvO’s en na een jaar vervallen ze dan automatisch. Afhankelijk van wat er in uw contract staat kunt u in zo’n geval dus beter kiezen voor Energie van Boeren als handelaar.
U kunt zich intekenen bij Energie van Boeren via ons aanmeldformulier. Daarnaast dient u bij CertiQ te melden dat wij als onderhandelaar van uw GvO’s optreden.
Deze gegevens zijn onder andere nodig:
- Naam, adres en woonplaats enz.
- KvK-nummer
- Aantal installaties
- Datum ingebruikname
- Het vermogen van de installatie in MW
- De naam van uw netbeheerder
- Groen EAN-code (Deze krijgt u van uw netbeheerder)
Heeft u al een andere handelaar bij CertiQ gekozen dan kunt u hen een mail (servicedesk@certiq.nl) sturen met het verzoek om te wisselen.
CertiQ is de Nederlandse certificeringsautoriteit die verantwoordelijk is voor de uitgifte van GvO’s. De netbeheerder of het meetbedrijf meet de hoeveelheid stroom die door opwekker is geleverd aan het net en geeft dit door aan CertiQ. Deze maakt de GvO’s aan en boekt deze bij op de certificatenrekening van de handelaar die de producent heeft aangewezen.
Bij het aanmelden van uw installatie, wordt u gevraagd een handelaar te kiezen. De handelaar ontvangt uw GvO’s dan digitaal op zijn account en zal namens u de certificaten verhandelen en het geld naar u overmaken. U bepaalt zelf welke handelaar u kiest.
Bij veel kleine opwekkers is de energieleverancier die de stroom afneemt vaak ook de handelaar van de GvO’s. Als uw energieleverancier de waarde van de GvO’s aan u betaalt is er niks aan de hand. Bijvoorbeeld bij Greenchoice en NieuweStroom wordt de prijs van GvO’s automatisch met u verrekend. Maar er zijn ook leveranciers waarbij de opbrengsten op de grote hoop verdwijnen, omdat men de omvangrijke administratie ervan niet wil oppakken. Afhankelijk van wat er in uw contract staat kunt u in zo’n geval dus kiezen voor Energie van Boeren als handelaar.
De prijs wordt bepaald aan de hand van de bilaterale markt, dus wat er tussen de twee handelende partijen wordt afgesproken. De hoogte van de prijs is onder andere afhankelijk van het type en de locatie van opwekking. Doordat de consument bereid is meer te betalen voor lokale duurzame energie ligt de prijs van een GvO van waterkracht uit Noorwegen bijvoorbeeld een stuk lager dan die vanuit wind of zonne-energie in Nederland.
De handel is niet openbaar, wat voor en nadelen heeft. Voordeel is dat de RVO de opbrengst van een GvO niet kan verrekenen met eventueel verkregen subsidie. Nadeel is dat de producent niet kan controleren wat de prijs is geweest. Het is dus belangrijk dat je vertrouwen hebt in de gekozen handelaar.
Lees meer over het verhandelen van uw GvO’s als u een windmolen, biomassavergister of WKK hebt op onderstaande pagina.
Lees meer op onze pagina over /zonnepanelen-of-collectoren/
Indien u wilt wisselen kunt u gebruik maken van dit mutatieformulier
Tip: laat uw reeds uitgegeven GvO’s niet verloren gaan, ze zijn één jaar houdbaar. De reeds uitgegeven maar nog niet verkochte GvO’s kunnen namelijk overgeschreven worden naar uw nieuwe handelaar, u dient daarvoor een verzoek in te dienen bij uw vorige handelaar.
PS. Liever handmatig doen? U kunt ook een e-mail te sturen naar servicedesk@certiq.nl. Vermeldt u hierbij:
– De EAN code van uw installatie.
– De handelaar: Energie van Boeren nr: 8719333010700.
– Per wanneer deze wijziging in moet gaan (altijd de eerste van de maand).
Een van de oplossingen van het klimaatprobleem ligt in onze eigen bodem. Door bodemversterkende landbouwpraktijken kan CO2 uit de lucht langdurig worden vastgelegd in de grond als vaste organische stof.
Gewassen als olifantsgras kunnen bovendien worden gebruikt in bio-based bouwtoepassingen. Hiermee wordt ook koolstof opgeslagen in de gebouwde omgeving (huizen, kantoren, wegen, …) én vermindert de CO2-uitstoot in het bouwproces.
Onze boeren willen hiermee aan de slag gaan, maar kunnen daarbij alle steun gebruiken.
Wilt u helpen? Dan kunt u bijdragen door carbon credits af te nemen: U vergoedt boeren uit uw omgeving per ton CO2 die zij in hun bodem of in bio-based bouwgewassen (helpen) opslaan en ontvangt daarvoor in ruil een certificaat.
Door carbon credits te kopen, heeft u rechtstreeks impact op…
De opbrengst van uw GvO’s wordt één keer per jaar uitbetaald.
Niet te verwarren met Certificaten van Oorsprong waarmee de fossiele herkomst van grijze stroom wordt aangegeven.
home > producenten > verwaarden GVO’s
home > producenten > verwaarden GVO’s